Hoe duurzaam is pvc?

3 minuten
 

Pvc, de meest duurzame vorm van raamdecoratie

Je leest het goed. PVC is duurzaam. En wellicht de meest duurzame vorm van raamdecoratie die je kent. Toch leeft de indruk dat kunststof slecht is voor het milieu. Hieronder ontdek je dat het tegendeel waar is.

nieuwe pvc lamel

Kunststof recycleren, een perfect circulair systeem.

Kunststof recycleren begint met een grondstof en eindigt met een bruikbaar product. Het is een volledig circulair systeem. Je hoeft doorheen het proces zelfs geen extra stoffen toe te voegen.

Pvc afval gesorteerd per kleur

Waar komt het te recycleren materiaal vandaan?

Louverdrape put zijn grondstoffen voor het recyclageproces uit verschillende bronnen. Zo heb je na het productieproces een afvalpercentage van circa 15%. Denk hierbij aan overschotten na het op maat snijden van je lamel, resten kunststof na het perforeren of ponsen, lamellen die terugkeren omdat er een nieuwer design in de plaats komt, verpakkingsmateriaal dat terugkeert...

Daarnaast wordt een klein deel afval ingekocht, gemiddeld 9 ton per jaar. Het gaat hierbij om vinyl flakes die bij Louverdrape worden verwerkt tot nieuwe producten. Zo verkleint de afvalberg aanzienlijk.

pvc maalgoed

Hoe wordt kunststof gerecycleerd?

Het recyclageproces bij Louverdrape bestaat uit 3 belangrijke stappen.

  1. Sorteren: Het vinyl wordt met grote zorg per kleur gesorteerd. Zo houd je de kleuren van je nieuwe lamellen zuiver en produceer je producten zonder kwaliteitsverlies.
  2. Malen: Het pvc wordt fijn gemalen met een machine.
  3. Omzetten: De kunststof wordt omgezet in een nieuw product. Bij Louverdrape zijn er 2 pistes. Een deel van het gerecycleerde materiaal wordt gebruikt voor nieuwe lamellen. Daarvan bestaat 10% uit gerecycleerd materiaal. Het andere deel wordt verwerkt tot verpakkingsmateriaal. Dit is 100% gerecycleerd.
 
vergaderzaal met pvc jaloezie

Wat zijn de voordelen van kunststof?

Kunststof heeft een positieve impact op het milieu. Toch bestaat hier al decennialang een misvatting over. De belangrijkste voordelen ervan vind je hieronder.

  • 100% recycleerbaar
  • Levensduur van 30 à 40 jaar
  • Veel grondstof aanwezig op de markt
  • Bij recyclage blijft de originele kwaliteit behouden
  • Primaire energiebehoefte 90% lager dan bij het produceren van nieuw pvc

Bij Louverdrape beperkt dit recyclageproces het afval tot een absoluut minimum. En door afval in te kopen, verkleint ook de afvalberg van andere ondernemingen. Zo is de cirkel rond.

Wist je trouwens dat pvc de op 1 na actiefste recyclagecyclus heeft? Enkel PET doet nog beter.

Bovendien heeft kunststof een kleine voetafdruk. Zo heb je 6,5 keer minder energie nodig om kunststof te produceren dan aluminium. En zelfs als je het recycleert, verbruik je 16 x minder energie dan bij aluminium.

Wat je dan wel verbruikt? Pvc heeft per kilo een CO2-uitstoot van 1,9 kg. Ter vergelijking, voor een brood is dit 0,5 kg, voor melk 3,2 kg en voor één kilo varkensvlees maar liefst 12 kg.

PVC is dus duurzaam.

Vragen of zin om kunststof lamellen te verwerken in jouw project? Bel 051 56 62 29 voor meer info of mail naar info@louverdrape.be.