Een dag in productie

4 minuten
 
stagiair

Hallo, ik ben Berdien. Een laatstejaarsstudente Grafische en Digitale Media aan Artevelde Hogeschool, met reeds een diploma Digitale Marketing op zak. De komende maanden zal ik als stagiaire het marketingteam vervoegen. Hou dus zeker onze sociale media in de gaten, want wie weet zie je wat van mijn werk voorbijkomen. Ik kreeg de unieke kans om een dagje mee te volgen in de productie van Louverdrape in Kortemark. Deze ervaring wil ik maar al te graag met jullie delen.

Verticale lamellen

Verticale lamellen

Op de site in Kortemark worden alle verticale lamellen geproduceerd. Pvc lamellen en textiel lamellen, in honderden motieven en reliëfs. Met enkel de lamellen geraak je natuurlijk nog niet ver. Je moet ze ook ergens aan kunnen bevestigen. Daarvoor zijn er de rails. Deze worden inhouse en met de hand gemaakt. Wil je weten hoe dat gaat? Lees dan zeker verder.

Extrusie pvc lamellen

Extrusie

De medewerkers van extrusie vervaardigen alle pvc-lamellen en verpakkingen. Lamellen in allerlei kleuren, met een speciale folie of een embossing. Het lijkt allemaal zeer simpel. Je giet de pvc korrels in de machine, versmelt ze tot een pasta en het komt er als een lamel uit. Toch is het heel wat ingewikkelder en technischer dan dat om een lamel te verkrijgen die loodrecht, perfect van dikte en van breedte is. Alles wat niet aan de kwaliteitsnormen voldoet, wordt fijngemalen en herwerkt tot enerzijds nieuwe lamellen en anderzijds verpakkingsmateriaal. Daarna versnijdt de nachtploeg de lamellen naar het juiste formaat, waarna de verpakkingsafdeling er verder mee aan de slag kan.

Verpakking pvc lamellen

Verpakking pvc lamellen

Binnen deze afdeling mocht ik als stagiair zelf even de touwtjes in handen nemen. De lamellen zorgvuldig in de gerecycleerde kistjes plaatsen en deze met linten dichtmaken. Het is van essentieel belang dat de lamellen tijdens het transport onbeschadigd blijven. Daarom voegen we extra opvulmateriaal toe aan de kistjes. Als het kistje is dichtgemaakt, sorteren de werknemers de pakketten per route van verzending.

Textiel lamellen

Louverdrape afdeling

Textiel lamellen

Naast de pvc lamellen zitten ook textiel lamellen in het assortiment. Een machine snijdt de lamellen en verwerkt ze tot het mooie geheel dat in jouw interieur komt te hangen. Als de machine zijn werk heeft gedaan, begint de verpakkingsafdeling. De lamellen worden mooi opgerold en in een papiertje verpakt zoals een cadeautje. Zelf kreeg ik ook de kans om enkele cadeautjes in te pakken.

Rail

Rails

Een lamel verschuift en roteert, maar hoe is dit mogelijk? Elke lamel wordt aan een haakje op een karretje bevestigd. Deze karretjes vormen een op maat gemaakte ketting die via het bedieningskoord en de oriëntatieketting voor de beweeglijkheid van de lamellen zorgt. Deze worden met de hand binnen de rail gemonteerd. De rail is nodig voor de bevestiging aan het plafond of de muur. De montage van de rail heb ik eigenhandig mogen proberen. Een hele uitdaging omdat het fijn werk is waar je toch bepaalde handelingen voor nodig hebt. Wanneer de rails afgewerkt en verpakt zijn worden ze overgebracht naar Dispatch.

Dispatch

Dispatch

Hier komen alle verpakte goederen samen en sorteren de medewerkers alle pakketten per route. Elke dag worden 1 à 2 routes beleverd. De routes zijn uitgestippeld volgens regio. Louverdrape kiest ervoor om de levering zelf uit te voeren. De levering wordt zo efficiënt en milieubewust mogelijk uitgevoerd. Vorig jaar kocht Louverdrape vier nieuwe camionettes aan. De uitstoot en het brandstofverbruik van deze camionettes ligt een pak lager dan die van hun voorgangers. Daarnaast zijn alle orders gegroepeerd per regio. Dit zorgt voor meer pakketten per transport en maakt het ook mogelijk om elke klant één keer per week te beleveren, in tegenstelling tot pakjesdiensten die dagelijkse leveringen doen. Naast het milieuaspect zorgt een eigen levering ervoor dat we een goede relatie met de klant kunnen behouden en onderhouden. Zo zijn we tot het einde van de productie en mijn dag, dinsdag 30 januari 2024, gekomen.